Navigatie overslaan
Terug

Veelgestelde vra­gen

Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Stel de vraag via info@ringwestverbindt.nl

Alle vragen

    Om te beginnen door te zorgen voor goede informatie. In alle gevallen via de website www.ringwestverbindt.nl. Daarnaast via de online nieuwsbrief Groningen West. Voor afzonderlijke projecten organiseren de gemeente en de provincie de komende jaren afzonderlijke rondes van informatie en participatie/inspraak. Bewonersorganisaties denken mee in de klankbordgroep Ring West Verbindt. De verslagen van die klankbordgroep zijn te vinden op deze website.

    De gemeente en de provincie werken nauw samen bij alle werkzaamheden, omdat ze allemaal met elkaar te maken hebben. Bij sommige maatregelen heeft de provincie het voortouw, zoals bij de aanpak van het Reitdiepplein en de N355. Bij andere de gemeente, zoals bij de bouw van de Reitdieploper, de nieuwe fiets- en looproute tussen Vinkhuizen, Reitdiepswaard en Paddepoel.

    De bus kan straks vlot doorrijden en altijd op tijd rijden. De verkeerslichten bij Slaperstil gaan weg. Woningen en bedrijven aan de N355 zijn bereikbaar via een parallelweg, niet meer rechtsreeks via de N355. Dit zorgt ervoor dat ook het autoverkeer op de N355 beter en veiliger kan doorrijden. Dat neemt niet weg dat het autoverkeer zal groeien. We gaan bijhouden hoe het verkeer op de N355 zich ontwikkelt. Als het te druk wordt nemen we extra maatregelen.

    Ja, voorlopig is dit het enige deel van Ring West die wordt verdiept. Er is nu geen geld om de ringweg ook verder naar het noorden te verdiepen. Maar de gemeente en de provincie willen dat later wel doen en gaan daarom de komende tijd op zoek naar extra geld hiervoor.

    De precieze route van alle nieuwe fiets- en loopverbindingen moet nog worden bepaald, samen met inwoners. Dat geldt ook voor de “Reitdieploper”, de nieuwe fietsverbinding tussen Vinkhuizen, Reitdiepswaard en Paddepoel. Wel is zeker dat die in het verlengde van de Kornalijnlaan komt en met een brug over de westelijke ringweg en het Reitdiep gaat. We verwachten dat de bouw van de Reitdieploper in 2028 begint en in 2029 klaar is.

    De “knip” voor autoverkeer komt er pas na afronding van de aanpak van het Reitdiepplein en de N355, omstreeks 2030. Voor die tijd doet de gemeente onderzoek naar kleinere aanpassingen die de veiligheid vergroten, zoals de herinrichting van de rotondes met de Diamantlaan en de Goudlaan. We hopen daar in 2026 mee te beginnen.

    We verwachten in 2028 aan de slag te kunnen met het Reitdiepplein en de aanpak van de N355 tussen Reitdiepplein en Nieuwklap. Rond 2030 kan het werk dan klaar zijn. Beide zijn nodig voor de ontsluiting van de wijk De Nieuwe Held en de doorstroming en veiligheid op de N355.

    De start van de werkzaamheden duurt nog enkele jaren. Eerst moeten de werkzaamheden voor de zuidelijke ringweg klaar zijn. Voor de meeste maatregelen is bovendien nog verdere voorbereiding nodig. Rijk en regio verwachten dat in 2027/2028 de eerste schop in de grond kan. 

    Gemeente, provincie en Rijk hebben onderzoek gedaan naar mogelijke oplossingen voor de knelpunten in de bereikbaarheid van Groningen. In dit onderzoek is niet alleen gekeken naar de westelijke ringweg, maar naar alle verkeersknelpunten in de Westflank. Mogelijke oplossingen zijn: meer en betere fietsverbindingen, uitbreiding van het openbaar vervoer en ombouw van de westelijke ringweg, de N355 en de verkeersknooppunten Hoogkerk en Reitdiepplein. Klik voor meer informatie hier

    De knelpunten die in kaart zijn gebracht, gaan over fietsers, voetgangers, ov-reizigers en autoverkeer. Een overzicht van deze knelpunten is te vinden op www.ringwestverbindt.nl/knelpuntenkaart.

    MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Het MIRT is het investeringsprogramma (de geldpot) waar de Rijksoverheid grote projecten voor wegen, bruggen, spoorverbindingen en waterwegen uit betaalt. De voorwaarde daarbij is altijd dat lagere overheden meebetalen. Gemeenten of provincies bijvoorbeeld.

    In de Westflank van Groningen gaat de komende jaren veel veranderen. Er worden 11.000 nieuwe woningen gebouwd en er komt meer ruimte voor bedrijven. Deze veranderingen leiden tot problemen in de bereikbaarheid van dit deel van Groningen. Daarom doen we onderzoek naar deze problemen (knelpunten) en mogelijke oplossingen.

    Ring West Verbindt is het project voor de vernieuwing van het noordelijk deel van de westelijke ringweg van Groningen. Het project is van de gemeente en de provincie Groningen. Behalve naar de vernieuwing van de westelijke ringweg wordt er ook gekeken naar de bereikbaarheid van de westkant van Groningen (Westflank).

Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Stel de vraag via info@ringwestverbindt.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.


Lees onze cookieverklaring