Navigatie overslaan
Terug
9 oktober 2024

Meer tijd voor onder­zoek bereikbaarheid

De gemeente en de provincie Groningen en het Rijk doen sinds de zomer van 2023 onderzoek naar verbetering van de bereikbaarheid van de Westflank van Groningen. Het was de bedoeling dat het onderzoek eind 2024 klaar zou zijn. Op basis van het onderzoek zouden Rijk en regio afspraken maken over concrete maatregelen ter verbetering van de bereikbaarheid van het gebied. Maar Rijk en regio hebben meer tijd voor nodig de afronding van het onderzoek. Zij verwachten nu in mei of juni 2025 klaar te zijn en dan ook afspraken te maken over maatregelen ter verbetering van de bereikbaarheid van Groningen West voor alle soorten verkeer: voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en auto’s.

Voor dit gezamenlijke onderzoek van Rijk en regio zijn in het eerste kwartaal van 2024 knelpunten in kaart gebracht die ontstaan door de bouw van ruim 11.000 nieuwe woningen aan de westkant van Groningen, tussen 2019 en 2040. De knelpunten zijn in maart 2024 online bekend gemaakt en voorgelegd aan inwoners, bedrijven en andere belangstellenden. Dat heeft tot enkele aanscherpingen geleid.

Voor de knelpunten zijn in het tweede kwartaal van 2024 vervolgens mogelijk oplossingen (oplossingsrichtingen) geformuleerd. Ook deze mogelijke oplossingen zijn gepubliceerd, in juni 2024, met de uitnodiging erop te reageren. Daar zijn enkele tientallen reacties op gekomen.

De planning was om de mogelijke oplossingen in de zomermaanden te beoordelen op hun effectiviteit en vervolgens bestuurlijke afspraken voor te bereiden over concrete maatregelen. Het gaat daarbij onder meer om verbeteringen aan de westelijke ringweg, de N355, het Reitdiepplein en het knooppunt Hoogkerk. En ook om talrijke verbeteringen voor het openbaar vervoer en aan fiets- en wandelroutes.

Daar blijkt nu meer tijd voor nodig te zijn. Hierbij speelt mee dat niet genoeg geld beschikbaar is om alle mogelijke oplossingen te betalen. Rijk en regio hebben voor de verbetering van de bereikbaarheid van de Westflank in 2022 allebei 82 miljoen euro beschikbaar gesteld, inclusief BTW. We onderzoeken nu nog hoe met het beschikbare geld (164 miljoen, prijspeil 2022) zo veel mogelijk resultaat kan worden geboekt.


Laatste nieuws

Meer nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.


Lees onze cookieverklaring